torstai 11. joulukuuta 2014

Tietovisat opetuksen piristyksenä osa 2 – Socrative
Socrative on Kahootia monipuolisempi tietovisailuohjelma. Socrative ei vaadi yhteistä näkymää, joten sen tietovisoja voi periaatteessa tehdä myös etäopiskelijoiden kanssa. Tietovisa voi sisältää sekaisin kolmentyyppisiä kysymyksiä: Oikein/Väärin, monivalinta ja avoin kysymys. Monivalinnassa vaihtoehtoja voi asettaa mielin määrin, joten siinä suhteessa työkalu on Kahootia monipuolisempi.

Kuten Kahoot!, Socrative antaa asettaa jokaiseen kysymykseen myös asiaan liittyvän kuvan. Lisäksi kysymykseen voi liittää selitetekstin avaamaan kyseistä tehtävää.
Itse kisa ei mittaa vastausaikaa, joten helposti Googletettavat vastaukset eivät tällä työkalulla toimi. Kun opettaja on käynnistänyt aiemmin luodun tietovisansa, ilmoittaa Socrative tälle "huoneen" numeron johon oppilaat voivat liittyä. Käytännössä oppilaat siis menevät socrative.com -sivustolle, valitsevat "Student Login" -vaihtoehdon ja syöttävät huoneen numeron.

Kisan aikana opettaja voi seurata miten kisa edistyy ja antaa oppilaille palautetta.
Socrativen vastaustaulukosta näkee kätevästi mitkä asiat oppilailla ovat menneet jakeluun, ja mitkä ovat jääneet epäselviksi.

Socrativen kiinnostavin ominaisuus on Space Race -muoto, jossa oppilaat voi jakaa tiimeihin. Jos vaikka jaetaan perinteisesti tytöt ja pojat omiksi ryhmikseen, täytyy Space Racen määrityksiin laittaa tiimin valinta oppilaiden hommaksi. Tällöin oppilaat kirjautumisen yhteydessä valitsevat joukkueen. Itse kisassa raketti näyttää kumpi tiimi johtaa, ja kumpi lopulta voittaa. Tällainen kisamuoto saa vielä enemmän kilpailuhenkisestä porukasta irti. Space Race vaatiin yhteisen näkymän valkokankaalle, jotta oppilaat näkevät tilanteen ja voivat kannustaa/haukkua oman tiiminsä jäseniä.
Sanomattakin lienee selvää, että tällaisella työkalulla teoreettisenkin aiheen saa oppilaille kiinnostavammaksi. Jokainen voi osallistua omalla laitteellaan, vaatimuksena on ainoastaan verkkoon pääsy. Selaimen pitää toki tukea HTML5-formaattia, joten vanhojen Android-puhelinten oletusselaimella voi tulla ongelmia. Ratkaisu voi olla Chromen / Operan asentaminen näihin etukäteen yhteensopivuuden varmistamiseksi.

keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Tietovisat opetuksen piristyksenä osa 1 - Kahoot!

Kahoot! on kätevä monivalintakysymyksiin perustuva tietovisa-ohjelma, jossa pelillisyyttä on korostettu. Puhun nyt sen Quiz-ominaisuudesta, joka on ohjelman selkeästi oleellisin toiminto.

Kahoot! sopii opetus/luentotilanteeseen missä on käytössä videotykki ja jokaisella opiskelijalla on nettiin päästävä laite. Opettajan täytyy ensin luoda monivalintakysymyksistä koostuva tietovisa GetKahoot -saitilla. Tietovisan alkaessa haluttu visa käynnistetään, ja sitä voidaan alkaa näyttämään videotykillä opiskelijoille. Opiskelijat menevät mobiililaitteillaan kahoot.it -osoitteeseen, ja syöttävät siihen tietovisan PIN-koodin, joka näkyy valkokankaalla. Tämän jälkeen opiskelijat syöttävät nimensä, ja ruutu alkaa täyttymään liittyneiden opiskelijoiden nimistä. Kun kaikki ovat päässeet mukaan, visa käynnistetään.

Kysymyksen lisäksi yhteisessä näkymässä voi olla asiaan liittyvä kuva tai youtube-video, ja 2-4 vaihtoehtoa. Oppilaat näkevät päätelaitteessaan vain vastausvaihtoehtojen värit (ja symbolit), joten tätä visaa ei voi järjestää etänä. Lisäksi taustalla jumputtaa jännitystä tuova musiikki.
Mitä nopeammin oikean vastauksen antaa, sen enemmän saa pisteitä. Tämän vuoksi "googlettajat" eivät tässä kisassa pärjää, vaan raaka tieto palkitsee. Jokaisen kysymyksen jälkeen Kahoot! näyttää viiden parhaan pelaajan pisteet. Opettaja klikkaa uuden kysymyksen esille aina sopivassa kohdassa.

Oppilaat ovat tykänneet Kahootista todella paljon. Käytän sitä kevennyksenä, ja annan yleensä jonkin symbolisen palkinnonkin voittajan korostamiseksi. Kilpailuvietti on suurimmalla osalla ihmisistä melko vahva ominaisuus, ja positiivisia kiistoja tulee lähes aina. Kahoot on toiminut kaikilla testatuilla laitteilla kännyköistä pöytäkoneisiin. Joskus hidas kännykkä tai hidas nettiliittymä on kuulemma aiheuttanut vähäisempiä pisteitä, mutta yhteistä wifiä käytettäessä ei näitä huolia kuule. Omia Kahootteja voi myös jakaa täysin julkisiksi, ja näitä voi käyttää kuka tahansa. Suomenkielisiäkin löytyy jo vino pino, kuten tämä visa yhdyssanoista.

Suosittelen kaikkia opettajia kokeilemaan Kahoot! -tietovisaa, vaikka se onkin rajoittunut 2-4 vaihtoehdon monivalintakysymyksiin.