keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Tietovisat opetuksen piristyksenä osa 1 - Kahoot!

Kahoot! on kätevä monivalintakysymyksiin perustuva tietovisa-ohjelma, jossa pelillisyyttä on korostettu. Puhun nyt sen Quiz-ominaisuudesta, joka on ohjelman selkeästi oleellisin toiminto.

Kahoot! sopii opetus/luentotilanteeseen missä on käytössä videotykki ja jokaisella opiskelijalla on nettiin päästävä laite. Opettajan täytyy ensin luoda monivalintakysymyksistä koostuva tietovisa GetKahoot -saitilla. Tietovisan alkaessa haluttu visa käynnistetään, ja sitä voidaan alkaa näyttämään videotykillä opiskelijoille. Opiskelijat menevät mobiililaitteillaan kahoot.it -osoitteeseen, ja syöttävät siihen tietovisan PIN-koodin, joka näkyy valkokankaalla. Tämän jälkeen opiskelijat syöttävät nimensä, ja ruutu alkaa täyttymään liittyneiden opiskelijoiden nimistä. Kun kaikki ovat päässeet mukaan, visa käynnistetään.

Kysymyksen lisäksi yhteisessä näkymässä voi olla asiaan liittyvä kuva tai youtube-video, ja 2-4 vaihtoehtoa. Oppilaat näkevät päätelaitteessaan vain vastausvaihtoehtojen värit (ja symbolit), joten tätä visaa ei voi järjestää etänä. Lisäksi taustalla jumputtaa jännitystä tuova musiikki.
Mitä nopeammin oikean vastauksen antaa, sen enemmän saa pisteitä. Tämän vuoksi "googlettajat" eivät tässä kisassa pärjää, vaan raaka tieto palkitsee. Jokaisen kysymyksen jälkeen Kahoot! näyttää viiden parhaan pelaajan pisteet. Opettaja klikkaa uuden kysymyksen esille aina sopivassa kohdassa.

Oppilaat ovat tykänneet Kahootista todella paljon. Käytän sitä kevennyksenä, ja annan yleensä jonkin symbolisen palkinnonkin voittajan korostamiseksi. Kilpailuvietti on suurimmalla osalla ihmisistä melko vahva ominaisuus, ja positiivisia kiistoja tulee lähes aina. Kahoot on toiminut kaikilla testatuilla laitteilla kännyköistä pöytäkoneisiin. Joskus hidas kännykkä tai hidas nettiliittymä on kuulemma aiheuttanut vähäisempiä pisteitä, mutta yhteistä wifiä käytettäessä ei näitä huolia kuule. Omia Kahootteja voi myös jakaa täysin julkisiksi, ja näitä voi käyttää kuka tahansa. Suomenkielisiäkin löytyy jo vino pino, kuten tämä visa yhdyssanoista.

Suosittelen kaikkia opettajia kokeilemaan Kahoot! -tietovisaa, vaikka se onkin rajoittunut 2-4 vaihtoehdon monivalintakysymyksiin.

1 kommentti: