keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Fujitech laserosoitin - Apuväline Powerpoint-luentoihin

Tällä kertaa arvioin käyttökokemukseni laserosoittimesta, jollaisen hankintaa varmaan moni luentoja pitävä on harkinnut. Laitteena on otsikon mukainen vekotin: Fujitech (tai Fuj:Tech) Easy Presenter. Vertailukohtaa ei ole, sillä tämä on ainoa tällainen laite jota olen käyttänyt.

kokonainen_muokattu

Tällaisella vekottimella voi tehdä kahta asiaa: Siirtää Powerpoint-esitystä (tai mitä tahansa esitystä) langattomasti eteen- ja taaksepäin, sekä osoittaa laserosoittimella esitykseen, ikään kuin optisella karttakepillä. Näitä laitteita voi hakea vaikkapa hakusanoilla laserosoitin tai presenter. Napit toiminevat näppäimistön nuolinäppäinten tavoin, olisikohan nuolet sivuille tai nuolet ylös ja alas. Tällä lienee merkitystä, jos laitetta aikoo käyttää muiden ohjelmien kuin Powerpointin kanssa.

Laite on ainakin Windows-maailmassa nimensä mukaisesti simppeli käyttää: Se ruuvataan noin puolestavälistä kahtia, jolloin sisältä paljastuu urosmuotoinen USB-nuppi. Tämän kun lätkäisee opettajan koneeseen ja odottaa kymmenisen sekuntia ajurien asentumista, laite alkaa toimimaan, ainakin oman kokemukseni mukaan. Käytettävään koneeseen ei tarvinnut olla mitään Admin-tunnuksia, käyttö onnistui ihan peruskäyttäjältä.

usb_muokattu

 

Itse esittämisessä punainen laservalo osoittautui ainakin täysillä paristoilla riittäväksi. Napit ovat liiankin jämäköitä, koska niitä saa painaa ihan voimalla että mitään tapahtuu. Kolmen napin käyttöliittymän oppii helposti.

Sitten suurin miinus: kantamaa riittää varmaankin yli kymmenen metrin, mutta käytännössä testaamassani luokassa signaalin väliin tulivat sekä pöydällä olevat koneet että opiskelijat. Esitys tökki, koska piti kurotella kädellä oppilaiden ja koneiden välistä, että päätelaite kädessä löytäisi USB-tikun päässä olevan laitteen. Tämä kannattaa muistaa, ongelma lienee läsnä myös muiden valmistajien tuotteissa, mutta varma en tästä ole.

Laite maksaa tällä hetkellä verkkokaupassa 14,90 euroa. Laite käyttää kolmea kelloparistoa, ja mukana tulee sisällä olevien kolmen lisäksi toinenkin setti. Tämä oli positiivista.

paristot_muokattu

Itse olen enemmän tai vähemmän hajamielinen tyyppi, joten näen ongelmaksi myös tuon usb-pään unohtamisen. Laite on kuitenkin taas yksi vimpain joka voi mennä hukkaan kun kiertelee eri luokissa, siksi tämä jää monesti työhuoneeseen lojumaan.

Karttakeppi-ominaisuus on hyvä, <huumoria>vaikkei sillä voikaan napauttaa oppilasta sormille. Ehkä tulevissa malleissa laser on sen verran voimakas, että sillä voi herättää uneliaan oppilaan käräyttämällä hieman niskavilloja</huumoria>. Lisää huumoria voisi vetää verkkokaupan tuotekuvauksesta, joka liioittelee "ehkä hieman":
Fuj:techin Easy Presenter vapauttaa sinut saamaan todellisen yhteyden yleisöösi. Helppokäyttöinen ja toimiva laite takaa, että esityksesi ovat aina ammattilaistasoisia.

Yhteenveto: Mikäli luennoit paljon, jokin tällainen laite olisi varmaan hyvä olla olemassa, mutta ei se sinusta mestaria tee. Joskus videotykin kaukosäätimen laserosoitin pelastaa, mutta monista se ominaisuus puuttuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti