maanantai 20. tammikuuta 2014

Microsoft Surface RT Tabletti-läppäri

Tabletti näppäimistöllä

Olen testaillut muutaman päivän Microsoftin näkemystä kosketusnäyttölaitteesta: Surface RT on vähintäänkin mielenkiintoinen laite, mutta ikävä kyllä jo valmiiksi "vanhentunut" - Laite ei myynyt käsittääkseni juurikaan maailmanlaajuisesti, ja tämä tarkoittaa sitä etteivät kolmannet osapuolet panosta sen ohjelmistotuotantoon - Mikä tietenkin johtaa siihen, ettei laitetta kannata ostaa. Huono kierre on valmis. En tiedä miten RT2-laitteella menee, mutta en ole kuullut siitäkään juuri uutisia, ja siitä päättelen että senkään myynti ole lähtenyt varsinaisesti lentoon. Ilmeisesti RT2-laitteita valmistaa tällä hetkellä vain Microsoft ja Nokia.

Luulin aluksi että tässä laitteessa pyörii Windows 8, ja täten sovelluksia piti riittää valtavasti. Koska RT käyttää ARM-prosessorikantaa tarkoittaa se kuitenkin sitä, että käyttöjärjestelmä on itseasiassa Windows RT, joka on erillinen versio Windows 8:sta. Täten siinä toimivat vain Windows RT:lle ohjelmoidut ohjelmat. Ja tämä tarkoittaa tietysti melko rajoittunutta ohjelmistotarjontaa. Miksi sitten uusi käyttöjärjestelmä ARM-arkkitehtuurin ympärille? Ilmeisesti ARM-arkkitehtuuri mahdollistaa paremmat virransäästöominaisuudet mobiililaitekäytössä, ja siksi se on valittu Microsoftin mobiilivalloituksen kehikoksi.

Fyysisesti laite on huippulaatua. Materiaali tuntuu laadukkaalta, ja laite jämäkältä mutta kuitenkin sopivan pieneltä ja kevyeltä. Näppäimistö irtoaa ja loksahtaa paikoilleen vaikka silmät kiinni laadukkaan magneettikiinnityksen vuoksi. Kosketusnäyttö toimii loistavasti. Koneessa tuntuu olevan tehoja vähintäänkin riittävästi ainakin tällaiseen peruskäyttöön.

[caption id="attachment_49" align="alignnone" width="300"]Surface on tabletin ja läppärin yhdistelmä Surface on tabletin ja läppärin yhdistelmä[/caption]

Laite on laajakuvan muotoinen, 10,6 tuuman näyttö on pikselikooltaan 1366 x 768. Laajakuvanäyttö on upea, ja sen lisäksi laite erottuu kilpailijoistaan (Galaxy Tab & iPad?) usb-portillaan, joka antaa paljon mahdollisuuksia lisälaitteiden käyttöön. Kahden gigan keskusmuisti tuntuu riittävän, ja se on ilmeisen nopeaa. 32 gigatavun massamuisti riittää varmasti peruskäyttöön, ja Microsoftin pilvipalveluiden kanssa ei varmasti tila lopu kesken.

Oikeastaan laitteessa on (käyttöjärjestelmän lisäksi) vain yksi ongelma: Vasen Shift-näppäin on onnettoman pieni. Itse olen tottunut kirjoittamaan isot kirjaimet vasemman pikkurillin avustuksella, mutta nyt tuo sormi osuu väärään nappiin liian useasti, ja kirjoittamisen flow pysähtyy.

Mukava lisä on näytön takatuki, joka mahdollistaa näytön nostamisen pystyyn ilman lisälaitteiden ostoja. Esimerkiksi iPadilla pystytuen antava kotelo on pakollinen lisäostos joka täytyy muistaa koneen hankintaa budjetoidessa.

Ohjelmistot

Järjestelmää voi käyttää ilman live-tunnusta, mutta silloin ei kaupasta voi asentaa lisää ohjelmia. Live-tunnuksillani kauppa toimi OK, ei kuitenkaan ihan yhtä jouhevasti kuin vaikkapa AppStore. Maksullisia ohjelmia en testannut.

Mukana tuleva Office-paketti on melko iso houkutin, jos on hankkimassa mobiililaitetta työkäyttöön. Netflix näytti upealta, ainakin Hyvät pahat ja rumat laajakuvana oli komeaa katseltavaa. HBO Nordicille ei ainakaan vielä ole tukea.

Selainmaailma onkin sitten karu yllätys. Nykyään yhä useampi palvelu toimii netin avulla, ja varsinkin toimiva HTML5-tuki on elintärkeä. Tälle koneelleppa ei löydy muita isoja selaimia kuin Internet Explorer, ja se on tietenkin valtava miinus. Ei löytynyt Chromea, ei Operaa, ei Firefoxia. Ja kun tämä kyseinen IE ei vielä täysin HTML5-vaatimuksia täytä, olemme ongelmissa.

Kamera vaikuttaa hyvältä molempiin suuntiin, kunhan kosketusnäytön toimintoja oppi käyttämään. Panoraamakuva onnistuu valmisohjelmalla, en tosin jaksanut sitä ominaisuutta testata.

[caption id="attachment_59" align="alignnone" width="300"]Allekirjoittanut Allekirjoittaneen perusilme töissä klo 15:00 maanantaina[/caption]

Yhteenveto

Kuten jo alussa mainitsin, ohjelmistot ovat tämän laitteen pullonkaula. Aika näyttää saako Microsoft isoilla muskeleillaan tämän ekosysteemin elinkelpoiseksi vai ei. Laite on fyysisesti huippuluokkaa, ja voisin kuvitella käyttäväni tätä reissukoneenani.  Tässä hintaluokassa näkisin Surfacen teoriassa vahvimpana yleiskoneena tällä hetkellä, kun iPad suurin piirtein samoilla herkuilla maksaa kaksin verroin, mutta ohjelmistojen puutteen vuoksi en voi kuitenkaan suositella tätä vielä kenellekään. Mieluummin kuitenkin ottaisin tämän kuin Chromebookin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti