maanantai 17. maaliskuuta 2014

Lenovo ThinkPad Tablet 2 - Jokapaikan höylä

Viimeisen kuukauden aikana olen värkännyt Lenovon Thinkpad 2:lla ja opetellut lopulta käyttämään Windows 8:a. Laite on fyysisesti mallikas kapistus, jämäkkä ja komea, pienikokoinen ja sopivan painoinen. Kone on oikeastaan tabletti näppäimistöllä.

[caption id="attachment_63" align="alignnone" width="300"]WIN_20140314_125414 Thinkpadilla otettu aina tyylikäs ilmeetön "Selfie"[/caption]

Koska kyseessä on oikea Windows 8 eikä mikään RT-versio, on käytössä koko Windows-maailman valtava ohjelmistovalikoima. Kun mukaan lisätään vielä USB- ja HDMI-liitännät ja pitkä akunkesto, oli helppo olla innostunut laitteen kokeilusta.

Windows 8

Haukutaan heti alkuun Windows 8 käyttöjärjestelmä, eikä palata enää siihen. Windows 8:n käyttö on mielestäni skitsofreenista hommaa. En tiedä kummassa käyttöliittymässä asiat pitäisi tehdä ("Metron" puolella vai perinteisellä" Win7 työpöydällä"). Välillä huomaa myös pähkäilevänsä käyttääkkö näppäimistöä vai kosketusnäyttöä, vaiko jopa koneen sisällä kulkevaa kynäohjainta.

Teen normaalisti töitä Windows 7:lla, ja 8 on vielä minulle vastenmielisyyttä herättävä järjestelmä. Kotisohvallakin iPad maistuu paremmalta, ja puhelimessa Androidissa ei ole moitittavaa. Mutta kuten jo sanoin, ohjelmistovalikoima on Windowsin vahvuus, ja kaikkeen löytyy yleensä hyvä ja ilmainen työkalu.

Tehot

Kone käynnistyy liukkaasti, tosin kirjautuminen työpaikan toimialueeseen kestää sitten hieman pitempään. Ohjelmat käynnistyvät ja asentuvat vauhdilla, en löytänyt tehoista moitittavaa. Toki en mitään ihmeellistä tehnytkään: Outlook, surffailu, Netflix, Youtube, Facebook ja Wordin käyttö toimivat kuitenkin erittäin sujuvasti.

Kiintolevy on Windows-käyttöön varmasti melko pieni, 45 gigatavua. Käyttöjärjestelmä lohkaisee tuosta varmasti lähes kolmekymmentä gigaa, jolloin tila alkaa nopeasti tuntumaan pieneltä. Tätä ongelmaa voi tietenkin auttaa muistikorteilla. Koneesta löytyy micro-SD korttipaikka.

Näyttö & Kamera

Kosketusnäyttö toimii hyvin, eikä näppäimistössäkään ole moittimista. Ohjelmat asentuvat Windowsin marketista kätevästi, mutta itse haettunakaan ei mitään ongelmia ollut. Netflix rullaa komeasti 10.1 tuuman näytöllä. Näytön pikselikoko on 1366 X 768. Mitään moitetta en näytöstä keksi.

[caption id="attachment_64" align="alignnone" width="300"]Kuva tabletista Thinkpad Tablet 2 pöydällä[/caption]

Kamera tuntuu hyvältä, vaikka en siihen kummemmin keskittynytkään. Tai siis sekä etu- että takakamera, ja videokameratoiminto. Valikoiden esiin ottaminen oli hieman hankalaa, mutta tämä on Windows 8:n ongelma.

Näppäimistö

Mukana tuleva bluetooth-näppäimistö toimii hyvin, vaikka sitä ei kiinnitetä laitteeseen fyysisesti. Näppäimistössä on "noja", jolla koneen saa laptop-tyylisesti nojalleen. Kiinnitystä jää kuitenkin kaipaamaan, koska sylikäytössä painavampi näyttöosa tippuu helposti lattialle. Sohvalla en keksinyt kätevää "asentoa" käyttää laitetta näppäimistön kanssa, ja ilman näppäimistöä iPadin käytettävyys

Näppäimistö on hyvä, mutta pieni koko tekee siitä omasta mielestäni mahdottoman miellyttävään työskentelyyn. Mukana tulee myös kynä, jonka saa näytön sisältä kätevästi esille. Itse en keksinyt sille oikein käyttöä. Se saattaisi olla piirtämisessä hyvä apuväline.

Yleistä käytöstä

Laite on erittäin pieni ja kevyt. pieni koko on jopa ongelma, ja näppäimistön käyttö muuten kuin vakaassa työpisteessä tuntuu riskipeliltä, tuntuu että näyttö voisi pudota minä hetkenä hyvänsä. Ilman näppäimistöä käyttö oli raivostuttavaa, koska iPadin käyttökokemus on yksinkertaisesti huomattavasti parempi. Metro-puolen IE toimi hyvin, samoin itse metro. Perinteistä näkymää ei kosketusnäytöllä voi käyttää ainakaan ilman kynän avustusta. Ja kynää ei meinaa uskaltaa ottaa reiästään esille, koska itse ainakin hukkaan helposti tuollaiset irralliset osat.

Lopullinen tuomio

Tällä vekottimella voi tehdä käytännössä kaiken, mutta kaikki on hieman tuskallista. Luulisin että tämä on parhaimmillaan reissukäytössä: Junassa tai lentokentällä. Sylikäytön hankaluus pudottaa roimasti pisteitä.

Suurin ongelma on Windows 8. Microsoftin pitää tehdä selkeitä linjauksia miten käyttöjärjestelmää pitäisi käyttää. Kymmenen keskinkertaista käyttötapaa ei voita yhtä erinomaista käyttötapaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti