perjantai 13. marraskuuta 2015

Whatsapp - Tehotyökalu ryhmänohjaukseen
Päädyin testaamaan WhatsAppia ryhmänohjauksen välineenä Työ tekijäänsä opettaa -hankkeen puitteissa.

WhatsApp on valloittanut Suomen. Kyseessä on mobiililaitteille tehty pikaviestiohjelma, joka ei sinällään sisällä mitään ihmeellistä: Tekstiä, kuvia, ääniviestejä ja videoita puhelimella Internetin yli omille puhelinkontakteille. WhatsApp on syrjäyttänyt puhelinverkon päälle liimatun "multimediaviestin" erittäin nopeasti. Nykyään WhatsAppilla voi myös soittaa puheluita. Vaikka samanlaisia ohjelmia ovat sovelluskaupat pullollaan, WhatsAppin vahvuus on juuri käyttäjien suuri määrä. Suomessa käyttäjien arvioitu määrä on noin kaksi miljoonaa. Määrä on valtava, kun otetaan huomioon sukupolvet joilla ei ole älykännyköitä eikä siten myöskään tällaisia sovelluksia.

WhatsAppiin tuli jokin aika sitten Web-ominaisuus, joka tarkoittaa sitä, että puhelimen sovellusta voi käyttää tietokoneen selaimella. Vaikka tuo ominaisuus ei aluksi välttämättä tunnu mullistavalta, kannattaa opettajien miettiä hetki mitä se tarkoittaa. Kun käytän WhatsApp web-sovellusta, pystyn lähettämään oppilailleni yksityisviestejä tai ryhmäviestejä tietokoneeltani heidän kännykkäänsä.

Pysähdy hetkeksi miettimään tuota. Montako kertaa olet kironnut kun et saa oppilaitasi kiinni esim sähköpostilla? Mikä on kapistus joka opiskelijoilla on käytössä 24/7? Mitä he räpläävät jatkuvasti vaikkei saisikaan? Älypuhelinta. Ja usko pois, suurin osa siitä ajasta menee pikaviestejä lukiessa ja niihin vastaillessa. WhatsApp löytyy yli 90% opiskelijoista oman kokemukseni mukaan, ja lopuillekin se asentuu ohjeella "asenna siihen WhatsApp".

Ryhmänohjauksessa/luokanvalvonnassa kannattaa heti perustaa oma WhatsApp-ryhmä. Tässä ei kannata kuitenkaan käyttää omaa arvokasta aikaa, vaan anna se jollekin onnekkaalle oppilaalle tehtäväksi. Hän kasaa ryhmän jossa ovat kaikki ryhmän jäsenet (heillä tuppaa jo olemaan niitä), ja asettaa ryhmänohjaajan eli sinut ylläpitäjäksi. Ryhmän luonut oppilas pitää poistaa ylläpitäjän paikalta: Tähän en keksinyt vielä muuta keinoa kuin potkia hänet väliaikaisesti pois ryhmästä ja ottamalla siihen uudestaan.

WhatsApp -ryhmänohjaus kannattaa tehdä työpuhelimella. Et halua että oma puhelimesi piippaa iltaisin tai viikonloppuisin kun oppilaillesi iskee sosiaalisuuden puuska ja kissavideot liikkuvat SoMessa.

Kuinka tämä kaikki hauskuus saadaan sitten tietokoneen näytölle? Siihen tarvitset vain selaimen, tosin Internet Explorer ei taida tällä hetkellä kelvata. Mene osoitteeseen http://web.whatsapp.com ja eteesi ilmaantuu QR-koodi. Mene sitten puhelimesi WhatsAppilla asetuksiin, ja sieltä kohtaan WhatsApp Web. Sillä ota kuva QR-koodista. Tässä kohdassa olen joutunut välillä muuttamaan näytön resoluutiota ja sihtaamaan kameralla melko pitkäänkin että selain "yhdistyisi" WhatsApp -tiliisi. Huomio! Vanhoilla Lumia-puhelimilla ei web-ominaisuutta ole.
Kaikki työpuhelimesi ryhmät ja keskustelut ovat tämän jälkeen käytettävissä osoitteessa web.whatsapp.com. Yhteys kulkee puhelimesi kautta, joten puhelimen pitää olla päällä että WhatsApp web päivittyy.

Oppilaillesi sinun ei tarvitse WhatsAppia esitellä. Ne jotka eivät ole sitä käyttäneet, oppivat se hetkessä muilta oppilailta. Olen saanut keskusteluissa kuvankaappauksia heidän koneiltaan, joten oppilaat osaavat käyttää Web-liittymääkin, vaikken ole heille siitä edes maininnut.

Alle vielä vähän osoitusta WhatsAppin nopeudesta kommunikointityökaluna. Lähetin viestin perjantaina vähän ennen kolmea ryhmälle joka on osaksi työssäoppimisjaksolla, osa koulussa. Ryhmässä on yhteensä 18 oppilasta.
Parissa minuutissa vastauksia tuli viideltä oppilaalta. Muutkin olivat epäilemättä nähneet viestiin muutamassa minuutissa. Yksityisviesteissä pystyt näkemään koska oppilas lukee viestin. Tämän ominaisuuden arvon ymmärtävät kaikki ryhmänohjaajat.

Lisäys 1. SoMe-pelisäännöt ja hyvä käytös kannattaa käydä läpi oppilaiden kanssa jos ei näitä ole jo käsitelty hyvin. Asiasta löytyy hyvin tietoa netistä, vaikkapa täältä.

Lisäys 2: Yksittäisiä viestejä valitsemalla ja niiden yläkulmassa olevaa kolmiota painamalla voit katsoa, kenelle kaikille viesti on toimitettu (mennyt jo puhelimeen) ja ketkä ovat viestin jo lukeneet.1 kommentti:

  1. […] Mainostetaan nyt vielä kun tämä #Whatsapp yksinkertaisesti on niin huikea ryhmänohjauksen väline https://t.co/TwfyHeDwpg #opetus @aolappia  […]

    VastaaPoista