tiistai 1. syyskuuta 2015

Muutama niksi älypuhelimen käyttöön

Yhä useammalta opettajalta ja lähes kaikilta oppilailta löytyy nykyään älypuhelin. Kerään tähän joitakin niksejä joilla älypuhelimen käyttö opetuksessa saattaa muuttua sujuvammaksi.

Älypuhelimen käyttö

Fonecta Caller

Fonectan Caller on puhelinluettelo puhelimessasi. Se löytyy niin Android-puhelimiin, iPhoneihin kuin Windows-puhelimiinkin (esim. Lumiat). Palvelun aktivoiminen maksaa muistaakseni 25 senttiä, joka maksetaan palvelutekstiviestillä. Ainakin omalla puhelimellani homma hoitui käytännössä automaattisesti, eikä kirjautumisasioista tuon tekstiviestin jälkeen ole tarvinnut huolehtia.

Caller hakee tuntemattoman puhelinnumeron omistajan Fonectan tiedoista. Käytännössä kaikki julkiset numerot löytyvät palvelusta parissa sekunnissa, ja näin ei tarvitse enää hätäillä tuntemattomien numeroiden vuoksi. Palvelulla myös löytää vaikkapa Lappian henkilökunnan numerot jopa nopeammin kuin Intrasta, koska niitä ei tarvitse puhelimeen naputella. Uuden yhteystiedon tallettaminen tapahtuu parilla klikkauksella.

Fonectan näkymä


Monesti kolmen opetustunnin jälkeen työpuhelimessani on muutama vastaamaton puhelu. Nyt Fonecta Caller näyttää ketkä ovat soittaneet, mikäli numerot eivät ole tallennettuina puhelimen muistiin. Laitoin tämän sovelluksen tietenkin myös omaan puhelimeeni, ja se löytää usein jopa puhelinmyyjien yhteystiedot nopeasti, Sanoma Magazines -puhelinmyyjän puhelut jäävät helposti vastaamatta.

Jos et osaa asentaa ohjelmaa omaan puhelimeesi, tartu minua hihasta käytävällä niin opastan. Lumiat ovat itselleni melko tuntemattomia, mutta varmasti niissäkin asennus hoituu nopeasti.

WhatsApp


WhatsApp on räjähtänyt hyvin nopeasti Suomen suosituimmaksi palveluksi uhaten jopa itse puhelin/tekstiviesti -protokollaa. Jos olet elänyt viimeiset pari vuotta kuun pimeällä puolella etkä tiedä WhatsAppia, on syytä testata sitä älypuhelimellasi. Todennäköisesti se jää sinne ja siirrät nopeasti ohjelman pikanäppäimen puhelimesi etusivulle. WhatsAppilla voi lähetellä yksityisviestejä ja perustaa ryhmiä. Myös kuvien, videoiden ja äänien lähettäminen onnistuu parin napin painalluksella. Myös puhelut onnistuvat WhatsAppilla. Kannattaa pitää mielessä, että WhatsApp on puhelimen ohjelma, joka käyttää nettiliittymää datan siirtämiseen.

Mitä opettaja sitten voi tehdä WhatsAppilla? Itse näkisin sen kätevänä ryhmänohjaajan työkaluna. Opiskelijat voivat kysellä sieltä jos on jotain epäselvää vaikkapa luokkatilan vaihdoksen suhteen, ja todennäköisesti toinen oppilas ehtii ryhmässä vastaamaankin ennen opettajaa. Kuinka tämä WhatsApp -ryhmä sitten perustetaan? Jätä sekin oppilaiden hommaksi, he kyllä osaavat. Valitse aktiivisimmin WhatsAppia käyttävä oppilas, joka kokoaa kaikki oppilaat ja opettajan samaan WhatsApp -ryhmään. Tämän jälkeen pyydä oppilasta antamaan oppilaalle ryhmän ylläpitäjän oikeudet ja luopumaan omistaan. Näin sinulla on "avaimet käteen" -periaatteella työpuhelimessasi oma luokkasi WhatsApp -ryhmänä. Tällaiset isot ryhmät kannattaa vaimentaa, jolloin voit seurata niitä kun se itsellesi parhaiten sopii, muuten puhelin voi surrata turhankin usein. Pelisäännöt kannattaa myös sopia etukäteen. Kiusaaminen ja kiroilu ei virtuaaliympäristöissä ole sen sallitumpaa kuin kasvotustenkaan.

Parasta WhatsAppissa on se, että kaikki oppilaat osaavat sitä käyttää sellaisenaan. Voit pyytää oppilasta vaikkapa lähettämään lääkärintodistuksensa kuvana, jolloin paperin siirtely vähentyy. Palvelun saa nykyään myös pöytäkoneelle, jolloin oppilaiden keskustelua voi halutessaan seurata työkoneeltaan.

Automaattinen tekstinkorjaus pois päältä!


Ehkä ensimmäinen asia mitä uudella älypuhelimella teen on automaattisen tekstinkorjauksen poistaminen käytöstä. Tuo raivostuttava ominaisuus aiheuttaa huomattavasti enemmän haittaa kuin hyvää. Alla ohje miten se tehdään Samsungin puhelimella.

Asetukset | Kieli ja syöttö | Samsung-näppäimistö | Automaattinen korvaus ja tuo viimeinen sitten pois päältä yläreunasta. Neuvon tarvittaessa saman toimenpiteen myös muille puhelimille, mutta koska käsilläni ei ole juuri nyt muita, en osaa sanoa polkua suoraan.

Samsung -puhelimen vaihto-operaation


Kun puhelimen vaihto tulee ajankohtaiseksi, säästää sopiva sisällön siirtävä ohjelma paljon aikaa ja vaivaa. Jos satut vaihtamaan Samsung-puhelimen toiseen, on Samsung Smart Switch ylivoimainen työkalu. Se siirtää käytännössä kaikki sisällöt vanhasta puhelimestasi uuteen, ja voit tämän jälkeen palauttaa vanhaan puhelimeesi tehdas-asetukset ennen kuin annat sen eteenpäin. Huom! SIM-kortilla olevat numerot eivät poistu, eli jos teet SIM-kortistasi uuden version uuteen puhelimeen, jäävät vanhat numerot vanhaan SIM-korttiin tehdas-asetusten palautusten jälkeenkin. Muille puhelinvaihdoille (iPhone -> Android, Android -> iPhone, WindowsPhone -> iPhone yms) joudut etsimään oman softan, mutta näitäkin on.

Smart Switch täytyy asentaa molempiin puhelimiin ja käynnistää ohjelma. Tämän jälkeen aseta puhelimet vierekkäin. Ohjelma kysyy molemmissa puhelimissa onko tämä "antava" vai "ottava" puhelin. Tämän jälkeen alkaa siirto, joka kestää viidestä minuutista puoleen tuntiin, riippuen lähinnä siitä paljonko videokuvaa lähettävässä puhelimessa on.

Siirto kattaa yhteystiedot, taustakuvat, yhteystietojen kuvat, valokuvat, videot, äänileikkeet, tekstiviestit, kalenterimerkinnät, ja jopa herätykset. Vanhat Whatsapp-keskustelut eivät siirry, vaan ne joudut paketoimaan tarvittaessa itse omiin tiedostoihinsa ja lähettämään vaikkapa sähköpostilla omalle tilille talteen.

Mainittakoon että tämä sama softa osaa käsitellä myös esim. Galaxy Tabit samalla tavalla, eli voit siirtää vaikkapa kaikki kuvat Samsung-puhelimestasi Galaxy Tabiin. Voit myös valita mitä asioita siirrät, esimerkiksi pelkästään videokuvat.

Langaton tiedostonsiirto


Kun joudut käyttämään samoja tiedostoja sekä puhelimellasi että tietokoneellasi, on paras vaihtoehto ehdottomasti jokin pilvessä sijaitseva verkkolevypalvelu. Käytännössä yleisimmät vaihtoehdot ovat Google Drive, Microsoftin One Drive sekä DropBox. Kun siis asennat saman softan eri päätelaitteille, pääset samalle verkkolevylle kaikilla koneillasi, ja juuri se tärkeä Word-tiedosto jota haluat juuri nyt päivittää puhelimellasi junassa on aina tavoitettavissa. Kaikkiin päätelaitteisiin pitää toki kirjautua samoilla tunnuksilla, jotta pääset samoihin kansioihin käsiksi. On totta että tiedostojen siirtoon verkkolevyjen kautta tarvitsee Internet-yhteyden, mutta tiedostojen muokkaaminen onnistuu myös Offline-työskentelyssä. Tiedostot päivittyvät verkkoon Internet-yhteyden palattua.

Tarjolla on toki paljon muitakin vaihtoehtoja. Jos sinun pitää vain siirtää yksi kuva langattomasti puhelimestasi tietokoneelle, voi mieleen tulla Bluetooth, mutta suosittelen unohtamaan tämän idean saman tien. Siinä ajassa kun olet säätänyt Bluetoothin toimintakuntoon, olisit jo siirtänyt tiedoston DropBoxiin, avannut sen työkoneellasi ja keittänyt kahvit kaverillesi. Muistitikut menevät hukkaan ja niistä löytyy aina se vanha versio. Ne myös rikkoutuvat helposti kovassa käytössä.

Myönnän kyllä rikkoneeni äsken omaa ohjettani, ja lähetin ensimmäisen osan puhelinkuvankaappauksen sähköpostilla itselleni, ja avasin sen pöytäkoneeltani. Yksittäisen tiedoston kanssa tämä ei ollut juurikaan hitaampi toimenpide kuin verkkolevyn käyttäminen, mutta pitemmän päälle verkkolevy on ainoa oikea ratkaisu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti