perjantai 27. toukokuuta 2016

Kahdeksan kikkaa WhatsApp tehokäyttäjälle


WhatsApp on todennäköisesti Suomen suosituin mobiiliviestinnän ohjelma. Palvelun käyttöehdoissa itsenäiseltä käyttäjältä edellytetään 16 vuoden ikää, joten tiukka tulkitseminenkaan ei estä sen käyttöä toisen asteen koulutuksessa. Kokoan alle nyt nipun vinkkejä joilla opettaja voi tehostaa omaa WhatsApp -käyttöään. Aiemmassa blogauksessani kerroin myös joitain ohjelman käytön periaatteita.

HOX: Asetuksilla viitataan kolmeen pisteeseen jotka sijaitsevat ainakin Android-clientissa joka näkymän oikeassa yläkulmassa. Päänäkymässä ja keskustelujen sisällä sijaitsee erilaisia asetuksia.




1. Käyttäjä voi poistaa viestien lukemisten kuittaukset.

Tiedät ehkä jo että siniset hakaset lähetetyn viestin alareunassa tarkoittavat vastaanottajan lukeneen viestin. Kyseisen kuittauksen voi kuitenkin ottaa pois päältä toiminnolla Asetukset | Tietosuoja | Lukukuittaukset.
Tämä saattaa kuulostaa tiedolta jota ei kannattaisi julkaista, mutta uskokaa pois, opiskelijat löytävät tämän ominaisuuden jos haluavat, eikä sille mitään voi. On kuitenkin hyvä ymmärtää tuo ominaisuus, jotta et ihmettelisi miksi et näe koskaan joiltakin opiskelijoilta viestiä luettuna.
Eli oletusena yksi harmaa hakanen tarkoittaa lähetettyä viestiä, kaksi harmaata tarkoittaa vastaanotettua viestiä, ja kaksi sinistä hakasta tarkoittaa luettua viestiä.

2. Ryhmäkeskustelut hiljaiseksi

Kun sinulla on ohjattavana 20+ hengen aktiivinen ryhmä, tarkoittaa se WhatsAppissa välillä jatkuvaa viestien tulvaa. Ryhmät kannattaakin joskus vaimentaa, jolloin ne eivät aiheuta värinää tai äänimerkkiä Whatsappissa. Tällä hetkellä ryhmäkeskustelun voi vaimentaa 8 tunniksi (eli käytännössä yön ajaksi), viikoksi tai vuodeksi. Lisäksi käyttäjä voi päättää näytetäänkö kyseisestä ryhmästä edes ilmoituksia alerts-osiossa.
Vaimentaminen tapahtuu klikkaamalla ryhmässä asetuksia ja valitsemalla sieltä Mykistä.
Itse WhatsAppia ei yksittäisenä sovelluksena saa äänettömäksi muuten kuin kiertotietä: Aseta WhatsAppin "hälytysääneksi" äänetön mp3, sellaisen saat esimerkiksi täältä. Jokaiselle ryhmälle / keskustelulle voi myös asettaa oman hälytysäänen (Asetukset | Näytä yhteystieto | Mukautetut ilmoitukset).

3. Tähdelliset viestit

Katoavatko tärkeät viestit keskusteluhistoriaan? Esimerkiksi sovitun kokouksen kellonaikaa tai osoitetta voi olla tuskallista hakea viikkojen keskustelun takaa. Voit valita jokaisesta keskustelusta "Tähdelliset" viestit ja katsoa myöhemmin vain sellaiseksi merkityt.
Pidä sormi painettuna yksittäisen viestin kohdalla kunnes esiin ilmestyy pop-up valikko. Tästä valitse Tähti, ja viestiin ilmestyy pieni star-symboli.

Nyt voit käydä katsomassa kyseisen yhteystiedon asetuksista vain nämä tähdelliset viestit toiminnolla Asetukset | Näytä yhteystieto | Tähdelliset viestit.

4. Sijaintitiedon lähettäminen

Kun kyttäämiselle tulee tarvetta, voit pyytää opiskelijaasi lähettämään sijaintitietonsa sinulle WhatsAppin avulla. Puhelimesta täytyy kytkeä ensin GPS-paikannus päälle, ja tämän jälkeen painaa keskustelussa liitetiedoston kuvaketta (Klemmari). Valitsemalla sijainti lähetät karttakuvan puhelimesi nykyisestä sijainnista.


Sijainnista voi valita nykyisen sijainnin tai lähellä olevia Googlen karttojen tunnistamia paikkoja. Vastaanottaja näkee kuitenkin viestistä, onko kyseessä oikea sijainti vai listalta valittu sijainti, kuten alla olevasta kuvasta voidaan havaita.


Mikäli lähettäjä valitsee sijainnin listalta, ilmestyvät sen osoite- ja nimitiedot viestin alalaitaan. Alempi viesti näyttää miltä rehellinen sijaintitieto näyttää.

5. Monta yksityisviestiä kerralla - Vastaanottajalista

Jos haluat tehdä ryhmälle ilmoituksen, mutta et halua sen katoavan ryhmäkeskustelun taustamölinään, voit valita ryhmäviestin. Siirry yhteystietoihin, ja pidä sormella yhtä yhteystietoa valittuna pitkään, jolloin pääset joukkovalintaan. Kun olet valinnut kaikki haluamasi henkilöt, valitse yläreunasta "Uusi lähetys", jolloin pääset lähettämään kaikille näille saman viestin yksityisviestinä, eivätkä vastaanottajat tiedä mitään muille lähetetystä viestistä.

Klikattuasi Uusi lähetys -nappia, siirryt luomaan vastaanottajalistaa. Vastaanottajalista eroaa ryhmästä siis siten, että viestit näkyvät vastaanottajille yksityisviesteinä.

6. Pikakuvake tärkeille keskusteluille ja keskustelun siirtäminen sähköpostiin

Jos sinulla on yksi keskustelu tärkeydessä "ylitse muiden", voit luoda siitä puhelimesi "työpöydälle" pikakuvakkeen menemällä kyseisen keskustelun asetuksiin ja valitsemalla Lisää | Lisää pikakuvake. Samasta paikasta voit valita koko keskustelun lähettämisen sähköpostiviestinä.

7. Esille ponnahtavien viestien estäminen

Opettajana voit joutua jakamaan työpuhelimesi näytön vaikkapa videotykillä. Tällöin voi olla noloa jos jonkun oppilaan juuri lähettämä viesti sairauspoissaolon syystä ponnahtaa koko komeudessaan ruudulle. Onneksi ponnahdusilmoitukset voi kytkeä pois

Esille ponnahtavat esikatseltavat viestit saa pois päältä toiminnolla (päävalikon) Asetukset | Asetukset | Ilmoitukset | Ponnahdusilmoitus. Tämän jälkeen viestit näkyvät vain notifikaatioiden alueella.

8. Viestien muotoilut

Hymiöt eivät ole enää ainoa tapa elävöittää WhatsApp -viestejä. Mikäli käytössäsi on tarpeeksi uusi WhatsApp -client (ja kaikkien on syytä päivittää kaikki ohjelmansa heti kun se on mahdollista), voit lihavoida, kursivoida ja yliviivata sanoja.

Lihavointi tapahtuu asettamalla tähti/asteriski -merkki lihavoinnin alkuun ja loppuun.
Kursivointi tapahtuu samalla tyylillä alaviivojen avulla.
Yliviivaus tapahtuu aaltoviivan/tilden avulla samalla periaatteella.

*Lihavointi*
_Kursivointi_
~Yliviivaus~

Tulos Androidin ruudulta:

Muotoilussa voit valita useita sanoja kerralla.

tiistai 10. toukokuuta 2016

Blogin siirtäminen Wordpress -alustalta Bloggeriin

Päätin kokeilla blogin siirtämistä alustalta toiselle huvin ja urheilun vuoksi. Meillä koululla on oma Wordpress-järjestelmä johon henkilökunta ja opiskelijat kirjoittavat blogejaan, mutta ainakin opiskelijoiden blogi lähtee liitämään bittiavaruuteen heidän valmistuttuaan. Siispä kokeilen itsekin siirtää  vanhan blogini Bloggeriin. En nyt vertaile näiden alustojen ominaisuuksia, niistä löytyy varmasti paljon vertailuja muutenkin.

Ensin WordPress -blogi täytyy "exportoida/viedä" XML-tiedostoon toiminnolla Dashboard | Tools | Export / Ohjausnäkymä | Työkalut | Vie. 


Kun latausnappia painetaan, tietokoneelle tallentuu .xml -tiedosto joka sisältää kaiken blogin sisällön. Tuo tiedosto on kuitenkin nimenomaan WordPressin paketti, joka pitää konvertoida Bloggerin paketiksi. Siihen löytyy työkaluja googlettamalla, ja ensimmäisenä törmäsin tähän https://wordpress2blogger1.appspot.com/ . Tuohon yksinkertaisesti ladataan tuo aiempi .XML-tiedosto, ja se pullauttaa ulos Blogger-valmiin XML-tiedoston.

Seuraavaksi Importoidaan/Tuodaan konvertoitu XML-tiedosto Bloggeriin. Bloggerissa ohjausnäkymässä klikkaa Työkalut | Muu  | Tuo / Settings | Other | Import ja valitse aiemmin konvertoimasi tiedosto.



Tarkistamalla blogisi huomaat että se kaipaa todennäköisesti pientä fiilausta. Upotetut videot näkyvät oletuksena vain linkkeinä, ja kuvatekstitagit eivät toimi. Nämä korjaa kuitenkin nopeasti käsin. Oman blogini kaikkien postauksien korjaaminen kesti alle 10 minuuttia.

eSports -tapahtuman järjestäminen koulussa

Elektroninen urheilu on nuorten keskuudessa nopeasti kasvava harrastus. Se tarkoittaa käytännössä moninpeleiksi tarkoitettujen tietokonepelien organisoitua ja kilpailullista pelaamista. Suomeen on perustettu jopa elektronisen urheilun liitto SEUL ry joka kehittää ja tuo esiin elektronista urheilua. Käytän tästä lajikokoelmasta yksinkertaista nimitystä eUrheilu.

Taistelu käynnissä
Varsinaisen pelaamisen lisäksi monet nuoret käyttävät paljon aikaa eUrheilutapahtumien katsomiseen. Esimerkiksi pelaamista striimaava Twitch alkaa olemaan monelle Yleisradiota merkittävämpi tv-yhtiö.

Suosituimmat lajit eUrheilussa ovat yleensä ulkopuolisille käsittämättömiä kirjainyhdistelmiä: CS:GO, Dota 2, LoL ja niin edespäin. Suurelle kansalle tutumpia jääkiekko- ja jalkapallopelejäkin pelataan pienemmässä mittakaavassa urheilullisesti. Osa peleistä on yksilölajeja, osa joukkuepelejä. Seuraavassa selostettuna tärkeimmät lajit.

CS:GO - Counter-Strike: Global Offensive
Counter-Strike on Half-Life -pelin moottorin päälle harrastajien kehittämä modi, joka on myöhemmin eriytynyt omaksi pelikseen. Viimeisin versio Counter-Strike: Global Offensive on eUrheilu -genren luultavasti suosituin laji.

Counter-Strike on FPS (First Person Shooter) -tyyppinen toimintapeli, jossa kaksi joukkuetta (peli on yleensä 5vs5) ottavat yhteen erilaisissa kartoissa. Toinen joukkue edustaa terroristeja jotka yrittävät asettaa johonkin kohteeseen aikapommin ja näin räjäyttää sen. Toinen joukkue koostuu erikoisjoukoista, jotka luonnollisesti pyrkivät estämään terrori-iskun.

Itselläni on kokemusta Counter-Strikestä jo viidentoista vuoden takaa opiskeluajoilta. Kyseessä on matalan aloituskynnyksen adrenaliinipakkaus, joka vaatii kylmiä hermoja ja nopeita refleksejä. Menestystä saadakseen myös taktisen puolen täytyy olla hallussa.

Starcraft 2
Starcraft 2 on RTS (Real-time Strategy) -tyyppinen 1vs1 peli. Pelissä on tarkoituksena lyhyesti ja ytimekkäästi luoda armeija ja tuhota vastustaja.


Pelissä voi pelata kolmella eri rodulla, joilla kaikilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. RTS-pelille tyypillisesti pelissä hankitaan resursseja joiden avulla rakennetaan rakennuksia, jotka taas tuottavat sotajoukkoja. Pelissä on oleellista tasapainotella oman valtakunnan kehittämisen ja vastustajan häiritsemisen välillä.

Dota 2
Dota 2 on strategiapeli, joka pohjautuu Warcraft 3:n kenttäeditorilla luotuun Defence of the Ancients -peliin. Peliä pelataan kahden viiden hengen joukkueen välillä, kuten Counter-Strikea. Pelin tarkoituksena on tuhota vastustajan tukikohta (Ancient).


Dota 2 on poikinut seuraajia, joista merkittävin on League of Legends, eli LoL.

eUrheilu -tapahtuman järjestäminen

Olemme järjestäneet nyt kaksi Counter-Strike -tapahtumaa. Ensimmäisessä ICT-asentajien ryhmä otti yhteen Datanomien ryhmän kanssa erittäin tiukassa perjantai-illan tapahtumassa. Toinen tapahtuma liittyi Ammattiopisto Lappian virkistyspäivään, ja yhtenä lajina tarjosimme CS:GO -turnauksen. Alla videokooste Datojen ja ICT-asentajien matsista.



Turnauksen järjestämisestä opimme paljon. Striimauspalvelin ja luokan koneiden kloonaaminen CS-kuntoon toimi nappiin, mutta palvelimen asetukset aiheuttivat harmaita hiuksia. Kaksi ensimmäistä CS:GO -karttaa jäivät kesken, koska pelipalvelimen asetuksiin oli jäänyt kummallinen puolen tunnin aikaraja. Itse tallentamisen aloittaminenkin unohtui, ja näin muutama ensimmäinen kohtaaminen ei säilynyt jälkipolville.

Mitä seuraavaksi

Tarkoituksena on laajentaa eUrheilutapahtumia kattamaan enemmän lajeja ja toteuttaa niitä useammin. Nyt kun kokemusta tapahtumista alkaa olemaan, voimme laajentaa niitä helposti. Jokainen tapahtuma kysyy kuitenkin aina paljon suunnittelua, ja lajit & lajivalikoima kehittyvät nopeasti.

Kaikki tapahtuu luonnollisesti oppilasvetoisesti: Tapahtuman suunnittelu, siivoamiset, tarjoilut, järjestyksen pitäminen, ilmoittautumiset, ikärajoista huolehtiminen, verkkopuolen asiat, tietokoneiden valmistelu ja kaikki muu sälä mitä tällaiseen kuuluu. Tällaisissa tapahtumissa oppilaiden motivaatio on huipussaan. Lisäksi tämä pakottaa opettajankin tutustumaan nuorison kulttuuriin ja tekemiseen. eUrheilu on luultavasti nopeimmin kasvava harrastemuoto maailmalla.

linkkejä:
https://eurheilu.org/ eUrheiluun liittyvä uutissivusto
http://eurheilu.com/ toinen samanlainen uutissivusto