WhatsApp on todennäköisesti Suomen suosituin mobiiliviestinnän ohjelma. Palvelun käyttöehdoissa itsenäiseltä käyttäjältä edellytetään 16 vuoden ikää, joten tiukka tulkitseminenkaan ei estä sen käyttöä toisen asteen koulutuksessa. Kokoan alle nyt nipun vinkkejä joilla opettaja voi tehostaa omaa WhatsApp -käyttöään. Aiemmassa blogauksessani kerroin myös joitain ohjelman käytön periaatteita.
HOX: Asetuksilla viitataan kolmeen pisteeseen jotka sijaitsevat ainakin Android-clientissa joka näkymän oikeassa yläkulmassa. Päänäkymässä ja keskustelujen sisällä sijaitsee erilaisia asetuksia.
1. Käyttäjä voi poistaa viestien lukemisten kuittaukset.
Tiedät ehkä jo että siniset hakaset lähetetyn viestin alareunassa tarkoittavat vastaanottajan lukeneen viestin. Kyseisen kuittauksen voi kuitenkin ottaa pois päältä toiminnolla Asetukset | Tietosuoja | Lukukuittaukset.Tämä saattaa kuulostaa tiedolta jota ei kannattaisi julkaista, mutta uskokaa pois, opiskelijat löytävät tämän ominaisuuden jos haluavat, eikä sille mitään voi. On kuitenkin hyvä ymmärtää tuo ominaisuus, jotta et ihmettelisi miksi et näe koskaan joiltakin opiskelijoilta viestiä luettuna.
Eli oletusena yksi harmaa hakanen tarkoittaa lähetettyä viestiä, kaksi harmaata tarkoittaa vastaanotettua viestiä, ja kaksi sinistä hakasta tarkoittaa luettua viestiä.
2. Ryhmäkeskustelut hiljaiseksi
Kun sinulla on ohjattavana 20+ hengen aktiivinen ryhmä, tarkoittaa se WhatsAppissa välillä jatkuvaa viestien tulvaa. Ryhmät kannattaakin joskus vaimentaa, jolloin ne eivät aiheuta värinää tai äänimerkkiä Whatsappissa. Tällä hetkellä ryhmäkeskustelun voi vaimentaa 8 tunniksi (eli käytännössä yön ajaksi), viikoksi tai vuodeksi. Lisäksi käyttäjä voi päättää näytetäänkö kyseisestä ryhmästä edes ilmoituksia alerts-osiossa.Vaimentaminen tapahtuu klikkaamalla ryhmässä asetuksia ja valitsemalla sieltä Mykistä.
Itse WhatsAppia ei yksittäisenä sovelluksena saa äänettömäksi muuten kuin kiertotietä: Aseta WhatsAppin "hälytysääneksi" äänetön mp3, sellaisen saat esimerkiksi täältä. Jokaiselle ryhmälle / keskustelulle voi myös asettaa oman hälytysäänen (Asetukset | Näytä yhteystieto | Mukautetut ilmoitukset).
3. Tähdelliset viestit
Katoavatko tärkeät viestit keskusteluhistoriaan? Esimerkiksi sovitun kokouksen kellonaikaa tai osoitetta voi olla tuskallista hakea viikkojen keskustelun takaa. Voit valita jokaisesta keskustelusta "Tähdelliset" viestit ja katsoa myöhemmin vain sellaiseksi merkityt.Pidä sormi painettuna yksittäisen viestin kohdalla kunnes esiin ilmestyy pop-up valikko. Tästä valitse Tähti, ja viestiin ilmestyy pieni star-symboli.
Nyt voit käydä katsomassa kyseisen yhteystiedon asetuksista vain nämä tähdelliset viestit toiminnolla Asetukset | Näytä yhteystieto | Tähdelliset viestit.
4. Sijaintitiedon lähettäminen
Kun kyttäämiselle tulee tarvetta, voit pyytää opiskelijaasi lähettämään sijaintitietonsa sinulle WhatsAppin avulla. Puhelimesta täytyy kytkeä ensin GPS-paikannus päälle, ja tämän jälkeen painaa keskustelussa liitetiedoston kuvaketta (Klemmari). Valitsemalla sijainti lähetät karttakuvan puhelimesi nykyisestä sijainnista.Sijainnista voi valita nykyisen sijainnin tai lähellä olevia Googlen karttojen tunnistamia paikkoja. Vastaanottaja näkee kuitenkin viestistä, onko kyseessä oikea sijainti vai listalta valittu sijainti, kuten alla olevasta kuvasta voidaan havaita.
5. Monta yksityisviestiä kerralla - Vastaanottajalista
Jos haluat tehdä ryhmälle ilmoituksen, mutta et halua sen katoavan ryhmäkeskustelun taustamölinään, voit valita ryhmäviestin. Siirry yhteystietoihin, ja pidä sormella yhtä yhteystietoa valittuna pitkään, jolloin pääset joukkovalintaan. Kun olet valinnut kaikki haluamasi henkilöt, valitse yläreunasta "Uusi lähetys", jolloin pääset lähettämään kaikille näille saman viestin yksityisviestinä, eivätkä vastaanottajat tiedä mitään muille lähetetystä viestistä.Klikattuasi Uusi lähetys -nappia, siirryt luomaan vastaanottajalistaa. Vastaanottajalista eroaa ryhmästä siis siten, että viestit näkyvät vastaanottajille yksityisviesteinä.
6. Pikakuvake tärkeille keskusteluille ja keskustelun siirtäminen sähköpostiin
Jos sinulla on yksi keskustelu tärkeydessä "ylitse muiden", voit luoda siitä puhelimesi "työpöydälle" pikakuvakkeen menemällä kyseisen keskustelun asetuksiin ja valitsemalla Lisää | Lisää pikakuvake. Samasta paikasta voit valita koko keskustelun lähettämisen sähköpostiviestinä.7. Esille ponnahtavien viestien estäminen
Opettajana voit joutua jakamaan työpuhelimesi näytön vaikkapa videotykillä. Tällöin voi olla noloa jos jonkun oppilaan juuri lähettämä viesti sairauspoissaolon syystä ponnahtaa koko komeudessaan ruudulle. Onneksi ponnahdusilmoitukset voi kytkeä poisEsille ponnahtavat esikatseltavat viestit saa pois päältä toiminnolla (päävalikon) Asetukset | Asetukset | Ilmoitukset | Ponnahdusilmoitus. Tämän jälkeen viestit näkyvät vain notifikaatioiden alueella.
8. Viestien muotoilut
Hymiöt eivät ole enää ainoa tapa elävöittää WhatsApp -viestejä. Mikäli käytössäsi on tarpeeksi uusi WhatsApp -client (ja kaikkien on syytä päivittää kaikki ohjelmansa heti kun se on mahdollista), voit lihavoida, kursivoida ja yliviivata sanoja.Lihavointi tapahtuu asettamalla tähti/asteriski -merkki lihavoinnin alkuun ja loppuun.
Kursivointi tapahtuu samalla tyylillä alaviivojen avulla.
Yliviivaus tapahtuu aaltoviivan/tilden avulla samalla periaatteella.
*Lihavointi*
_Kursivointi_
~Yliviivaus~
Tulos Androidin ruudulta:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti