keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Erityyppisiä videoita eri tarkoituksiin: Hidastettu, nopeutettu ja time-lapse


Uusilla iPadeilla ja iPhoneilla on mahdollista kuvata videota myös hidastettuna ja nopeutettuna. Lisäohjelman asentamalla voi myös tehdä time-lapse -videoita jostain pitempikestoisesta tapahtumasta. Käyttötarkoituksia voi jokainen opettaja miettiä itse. Myös oppilaita kannattaa konsultoida uusien mahdollisuuksien hyödyntämisessä.

Nopeutuskuva

Nopetutuskuva on melkoisen turha toiminto iPadin kamerassa, koska saman toiminnan voi saada joustavammin hyvillä videoeditointisoftilla. Ehkä joku keksii tällekin järkevää käyttöä.

Alla nopeutuskuvaa ammattiopisto Lappian jalkapalloturnauksesta. Laitoin Yakety Saxin soimaan taustalle, koska se mielestäni sopi tuohon mainosti.


Esimerkiksi liikunnanopettajat voivat hyödyntää hidastuskuvaa suoritusten analysoinnissa.

Hidastuskuva

Hidastuskuva onnistuu iPhone 5s laitetta uudemmilla iPhoneilla ja iPadeilla, kunhan järjestelmäpäivitykset ovat ajantasalla. Itse olen testaillut kuvaamista iPad Pro:lla. Hidastuskuvalla tarkkuus on 702p. Asetukset vaihtelevat laitteversion ja käyttöjärjestelmäversion mukaan.

iPad Pro hidastuskuva ottaa 240 kuvaa sekunnissa normaalin 30 kuvan sijaan. Tämä tarkoittaa luonnollisesti kahdeksankertaista hidastusta. Alettaessa kuvaamaan hidastuskuvaa ensimmäinen ja viimeinen sekunti tulee normaalilla nopeudella. Seuraavassa klipissä kaksi hidastuskuvaa Lappian jalkapalloturnauksen lämmittelyistä: Arto Smeds laukoo ja Marko Rantavuoti syöksyy.


Esimerkiksi liikunnanopettajat voivat hyödyntää hidastuskuvaa suoritusten analysoinnissa.

Time-lapse -kuvaaminen

Time-lapse kuvaaminen tarkoittaa sitä, että laite ottaa kuvan sovituin intervallein. Sitä varten asensin iPadille iMotion -nimisen softan ilmaisversion. Kuvasin omaa työskentelyäni vajaan puoli tuntia, säädin ohjelmaa ottamaan kuvan kymmenen sekunnin välein. Oli pakko lisätä tähänkin Yakety Sax -biisistä pätkä taustalle keventämään stressaavan työn tunnelmaa.


iMotion mahdollistaa intervallin säätämisen 0,1 sekunnista yhteen vuorokauteen. Kuvien oton voi säätää myös manuaaliseksi, jolloin on mahdollista luoda vaikkapa Wallace & Gromit -tyyppinen stop-motion filmi. Tästä hyvä kotimainen esimerkki on Jyrkin seikkailu. Stop-motion -leffoja varten iMotion mahdollistaa manuaalisen kuvanottamisen, ja jotta padi ei heiluisi, sen voi tehdä toisella iOs-laitteella etänä tai vaikkapa äänen avulla. iMotionin maksullinen versio mahdollistaa mainoksen mukaan editoimisen ja monipuoliset export-toiminnot, mutta ilman sitä tuntuisi tulevan mainiosti toimeen.

Time-lapse -toiminnolle voi jokainen miettiä käyttökohteita. Voi  olla mielenkiintoista seurata kuinka joku suuri tapahtuma järjestyy tyhjästä täyteen kukoistukseensa minuutin mittaisella klipillä, tai seurata rairuohon kasvamista tunnin välein otettavilla kuvilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti