perjantai 30. syyskuuta 2016

Podcastit puhelimeen

Podcastit ovat mediatiedostojen sarja, jotka voi hakea omalle laitteelle ja kuunnella vaikkapa julkaisujärjestyksessä. Erikoinen nimi juontaa juurensa iPod -soittimeen, joka teki tämäntyyppisten äänitiedostojen kuuntelun yleiseksi, ja luonnollisesti Broadcast -sanaan.

Podcatcherit ovat ohjelmia, joilla podcasteja voi tilata omaan laitteeseen vaikkapa offline-kuuntelua varten. Itse aloin käyttämään Podcast Addict -nimistä ohjelmaa, kun autossa usein kuuntelemani politiikkaradio jäi aina kesken.

Parhaiten Podcasteja mainosti Helsingin Sanomissa Olli Sulopuisto. Hänen viime vuoden ennusteensa oli, että vuosi 2016 tulee olemaan Podcastien vuosi. Sulopuiston mukaan Podcastit eroavat radiosta siten, että radio on taustaääntä, Podcasteja kuunnellaan keskittyneesti.

Podcast Addict


Podcast & Radio Addict on erinomainen & ilmainen Android -sovellus, joka tuo Podcastit omaan puhelimeesi. iPhoneen voit hankkia vaikkapa kehutun Overcast -ohjelman ilmaiseksi.

Asennuksen jälkeen pitää tietenkin lisätä muutama podcasti joita alkaa tilaamaan. Se tapahtuu etusivun Plus -näppäimellä, joka näkyy alla olevassa kuvassa.Jossain vaiheessa Podcast Addict ilmoittaa, että striimaus on oletuksena sallittu vain WIFI-yhteyden kautta ja ehdottaa 3g/4g -yhteyden sallimista. Tämä kannattaa, sillä radiolähetyksiin 3G riittää mainiosti.

Lähetysten hakeminen tapahtuu yleensä hakukoneen (Search Engine) avulla, joka löytää verkosta hyvin kaikki suositut ja hyvin indeksoidut podcastit. Muita tapoja on lisätä vaikkapa suora podcastien URL tai luottaa ohjelman suosituksiin.


Itse lisäsin jo alkuun mainitun politiikkaradion (YLE Puhe), Leikola ja Lähde (YLE Puhe) sekä Dan Carlin's Hardcore History. Nämä löytyivät kätevästi yhdellä hakusanalla Search Engine -toiminnolla. Jakso.fi on listannut suosittuja suomalaisia podcasteja.


Käyttö on helppoa. Rojahdettuani joukkoliikennevälineen mukavaan tuoliin ja asetettuani kuulokkeet korvilleni, napautan seuraavan jakson haluamastani podcastista päälle. Tämän jälkeen joko ummistan silmäni, tai jatkan surffailua netissä, koska Podcast Addict soittaa lähetykset taustaprosessina.

Ohjelma toimii mainion intuitiivisesti eivätkä alareunan mainokset eivät ainakaan itseäni häiritse. Asetuksista voit säätää podcastien päivityksen käytännön. Automaattinen päivittäminen kuluttaa oletettavasti akkua eniten, joten itse asetin ohjelman päivittämään sisällöt käynnistettäessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti